Omstart

Det kan vara Hanken som talar, men jag har tänkt allt mer på det här med varumärken. Som litteraturvetare kan jag inte ungå att utnyttja ett såpass passande namn som Satu, så hädanefter kommer ni att finna mig på adressen: satumainen.ratata.fi

"Ibland växer vi ur namn som vi gett åt oss själva", sa min kompis. Tidigare ville jag inte riktigt gå ut för att vara precis jag, även om jag aldrig var särskilt anonym. Sedan satt jag ut mitt namn i sidospalten. 

Jag tror jag vuxit ut ur mina smeknamn, och det börjar att bli dags att växa in i mitt egna. 

09.10.2013 kl. 23:55

Tassar på tangentbordet

 

Skriver anhandling med ett stycke hamster på vift i sängen. Konstaterar Ludvig är betydligt lättare att hantera än en sjukilos katt, och att de båda har en tendens att kuta på mitt tangentbord. 

(EDIT: inflikar att det där med metalepsis löste sig. Hurra!)

 

07.10.2013 kl. 22:16

Diegesis

 

Angstade diegesisbegreppet åt min naturvetarkompis.
"Digestive?" frågade han. 

I need a cookie. 

 

05.10.2013 kl. 21:56

Gråter och tröstäter

 

 

Jag tror den här kattgifen ska bli min oficiella kandigif. Tillbringade nyss en kvart genom att söka fram ett citat som tappat sin fotnot i mitt trehundrasidiga forskningsobjekt. Tydligt utmärkt att det fattas i min lärares anteckningar. Sedan hittar jag det i boken, för att märka att jag redan tidigare kommit ihåg att lägga till det i dokumentet. 

Gråter över alla diegetiska nivåer. Precis som tidigare. Trevar framåt, sakta. Fortfarande angstig över att jag använder metalepsisbegreppet fel. Jag har en vibb av att det beskriver gränsöverskridningar inom det narrativa, även om jag intresserar mig för hur överskridning tidsnivåerna (diegesen) fungerar och varför det kan tänkas användas. Narrativa nivåer och diegetiska nivåer likställs ibland, men oftast hänvisar metalepsis genomgående till det narrativa. 

Narratologi är oerhört spännande, men dagarna då jag velat rycka håret från skaplen har varit många. Jag tänker narratologin som något som kan inspirera att bryta mot regler och skapa något fräscht, precis som Drömfakulteten. Dessutom är det roligt att se hur berättartekniken används i bland annat filmer och reklam.

 

 

Nu vill jag bara bli klar. På riktigt.

05.10.2013 kl. 19:45

Lördag

 

Det gör gott att stiga upp tidigt. Jag har hunnit jobba morgontur, skriva en uppsats och ska snart börja diska. Klockan är lite över tio och vanligtvis hade jag inte vaknat ännu. 

Men helst hade jag nog ändå sovit. 

 

05.10.2013 kl. 10:16

To see each other as children, tormented and helpless, lonely children.

 

Do you remember saying, "I'm beginning to understand what it means to be married? You have taught me that we have to see each other as two anxious children, filled with good will and the best intentions, but ruled by powers that we can only partially control."

 

Jag önskar att jag hade hittat citatet på svenska från Ingmar Bergmans Persona (1966) som vi såg med Prosa på ÅST igår. Jag är ändå glad att jag ens hittade manuskriptet på engelska, eftersom att jag vill läsa pjäsen. Tror inte alla knutar löste sig igår. Kanske de inte alltid behöver lösa sig. Jag gillade mest den lugna stämningen som mot slutet blev allt mer stram och obekväm. På något vridet sätt förstod jag såväl fru Vogler som Alma.

 

04.10.2013 kl. 22:46

Ridiculously photogenic Ludvig

 

 

04.10.2013 kl. 22:30

Wrestle with my self-loathing

 

Tidigare har jag tänkt att det enda jag gillar med julen är glögg och potatislåda. Men tänk om det är julens fel att de är säsongsbundna?

 

02.10.2013 kl. 14:24

Författare och författarskap

 

 

Senast nu är det dags att boka in höstens fyra mest intressanta kvällar. På onsdag kan man komma och lyssna på en diskussion om identiet med Anders Larsson och Sara Jungersten. 

 

30.09.2013 kl. 17:41

Oväntad passiv rökning

 

I regel tycker jag om lopptorg och begagnade saker. Igår ringde jag om en tvättmaskin på Tori, och fick den hemkörd idag. Jag klagar inte, den fungerar som den ska. Jag är inte särskilt förtjust i tobakslukten som kom på köpet. 

Jag vet att röklukt lätt fastnar i soffor och tapeter, men tvättmaskiner? Mitt googlingsförsök "miten saada tupakan haju pois pesukoneesta" gav inga träffar. 

Jag ser framför mig hur gubben som hjälpte mig föra upp maskinen sitter på toaletten och röker. 

 

29.09.2013 kl. 22:21

 

 

Satu Laukkanen.
Åbobo. Tjugotre.
Litteraturvetare.

Ibland tappar jag bort mig till Åbo-Hanken och mediestudier.

Funderar mycket på fiktion i samband med utbildningen Litterärt Skapande VI.

 

Fanmail skickas till:
satu.laukkanen(a)abo.fi

 

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

 

"Trust me, I'm telling you stories. ... I can change the story. I am the story."

 

Follow on Bloglovin

 

Läser just nu

 

 

 

Läst 2013

Svulten
Cynisk romantiker
Farlig midsommar
Allt jag säger är sant
som du gör dina cirklar runt detta utanför
Martrådar
Hän rakastaa minua
Här ligger jag och blöder
Kapitulera omedelbart eller dö.
Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen
Lola uppochner

 

Länklista

Andreas.
Anna.
Annika.
Djurbloggen.
Eivor.
Ellen.
Erica.
Fanny.
Frida.
Hanna.
Henrik.
Håkan.
James.
Janina.
Jenna.
Jennifer.
Jessica.
Johanna.
Julia.
Linnea.
Kajsa.
Katarina.
Ken.
Koltrast.
Lady Dahmer.
Lina.
Lotta.
Malin.
Prosa.
PK-femhenisterna.
PK-maffian.
Robert.
Sandra.
Sara.
Saudade.
Skrifva.
Sophia.
Sylvia.
Vanessa.
Viktoria.
Wonderland. 
Ylva.
 

 

Senaste kommentarer

05.10, 22:43Diegesis av håkan
05.10, 22:21Diegesis av håkan
05.10, 12:23Lördag av håkan